bestLab avaa kolmannen laboratorionsa Helsinkiin

bestLab avaa kolmannen laboratorionsa Helsinkiin

Lehdistötiedote: Asbestianalyysien kysyntä kasvussa – bestLab avaa kolmannen laboratorionsa Helsinkiin

 

Asbesti- ja haitta-ainelaboratorio bestLab avaa jo kolmannen laboratorionsa. Uusi hightech-laboratorio avautuu nyt Helsingin Pohjois-Haagaan. bestLabin paikalliset laboratoriot palvelevat asbestikartoittajia, saneerausyrityksiä sekä kotitalouksia.

Suomessa vuonna 2016 voimaan tullut uusi asbestilainsäädäntö vaatii, että remonttia tekevän tai remonttia tilaavan on huolehdittava, että purettavaan kohteeseen tehdään ammattilaisen suorittama asbestikartoitus, aina ennen purkutöiden aloittamista.

Asbestikartoitukseen sisältyy materiaalitutkimus laboratoriossa. bestLab tekee tällaisia tutkimuksia paikallisissa hightech-laboratorioissaan Vaasassa ja nyt myös Helsingissä. bestLab järjestää yhteistyöverkostonsa kautta myös asbestikartoituksia koko Suomen alueella.

Uusi lainsäädäntö siivittänyt bestLabin asbestianalyysien kysyntää

bestLab näki mahdollisuutensa vuoden 2016 asbestilainsäädännössä. bestLabin paikalliset asbestilaboratoriot toimittavat helppoja, luotettavia ja nopeita asbestianalyyseja asbestikartoittajille, saneerausyrityksille sekä kotitalouksille. Yritys on kasvanut varsin ripeästi kysynnän kasvun siivittämänä.

bestLab avasi ensimmäisen asbesti- ja haitta-ainelaboratorionsa Vaasaan kesällä 2016. Toinen laboratorio avattiin Seinäjoelle vielä samana vuonna. Nyt bestLab avaa jo kolmannen laboratorionsa Pohjois-Haagaan, osoitteeseen Kaupintie 11.

”Näimme rakennustyömailla usein, miten työntekijät altistuivat välinpitämättömyyden tai tietämättömyyden takia asbestille. Halusimme madaltaa kynnystä tutkia epäilyttäviä materiaaleja, tarjoamalla helpon, nopean ja luotettavan analyysin. Näin voimme estää turhat altistumiset asbestille”, summaavat bestLabin omistajat Hannes Rahja sekä Tobias Snellman yrityksensä syntyä.

Purkuja tekevät saneerausyritykset ovat hyvin perillä lainsäädännöstä. bestLab kokee suurimmaksi haasteekseen saada remontteja tekevät kotitaloudet tietoiseksi asbestista.

”Yksityishenkilöt eivät useinkaan ole tietoisia uudesta asbestilainsäädännöstä tai asbestiin liittyvistä terveyshaitoista. Lisäksi monilla on epäselvää, että rakennuksen omistaja vastaa loppukädessä aina siitä, että remontit tehdään oikein”, kommentoi bestLabin toimitusjohtaja Hannes Rahja.

Mitä asbestista tulee tietää, ja miksi?

Kaikki ennen vuotta 1994 valmistuneet rakennukset tulee uuden vuonna 2016 voimaan astuneen lain myötä kartoittaa asbestin varalta, aina ennen remonttia.

”Suomessa on arviolta 1,1 miljoonaa ennen vuotta 1994 rakennettua rakennusta, ja yhteensä noin 2,2 miljoonaa asuntoa. Tiedotettavaa meillä on vielä paljon”, kommentoi Tobias Snellman, bestLabin laboratorionjohtaja.

Rakennuksissa käytetyt ehjät asbestipitoiset materiaalit eivät ole terveydelle sinänsä vaarallisia. Tällaisia materiaaleja ei siksi erikseen tarvitse poistattaa rakennuksista. Mutta, mikäli asbestia sisältävät materiaalit rikkoontuvat, esimerkiksi purkamisen yhteydessä, leviää niistä terveydelle haitallista pölyä. Koska asbestikuidut ovat niin pieniä, varastoituvat ne pysyvästi keuhkoihin. Asbesti aiheuttaa erilaisia vakavia keuhkosairauksia.

Asbestia on käytetty varsin yleisesti rakennusmateriaaleissa aina vuoteen 1993 asti, muun muassa paloeristeissä, putkieristeissä, ruiskutuseristeissä, rakennuslevyissä, kattomateriaaleissa, maaleissa, laattojen kiinnitys- ja saumalaasteissa, ilmastointikanavissa, muovimatoissa ja niiden liimoissa sekä ovissa.

Näin asbestilain mukainen asbestikartoitus tulee tehdä

Vuonna 2016 voimaan astuneen asbestilain mukaisessa asbestikartoituksessa selvitetään, missä asbestipitoisia rakennusaineita on käytetty.

”Asbestin sijainti ja määrä dokumentoidaan asbestikartoituksessa tarkasti. Asbestikartoittajan suorittaman kartoituksen tulee olla niin luotettava, että sen perusteella voidaan tehdä asianmukaiset johtopäätökset purkutyön jatkosta. Asbestikartoittaja tukeutuu siksi asbestilaboratorion analyysiin – kuten meihin bestLabiin. Asbestikartoituksessa otettavat näytteet analysoidaan laboratoriossa, jolloin saadaan varmasti selville, sisältääkö rakennusaine asbestia”, kertoo Snellman.

bestLab järjestää yhteistyöverkostonsa kautta myös asbestikartoituksia koko Suomen alueelle.

Lain myötä asbestipurkutöitäkin saa jatkossa tehdä vain asbestipurkuun valtuutettu urakoitsija.

Asbestilailla on haluttu turvata sekä asbestin parissa työskentelevien, että ympäristön turvallisuus.

Mikä bestLab?

bestLab avasi ensimmäisen asbesti- ja haitta-ainelaboratorionsa Vaasaan kesällä 2016. Toinen laboratorio avattiin Seinäjoelle vuoden 2016 lopussa. bestLab avaa kolmannen laboratorionsa nyt Pohjois-Haagaan, osoitteeseen Kaupintie 11.

bestLab palvelee sekä asbestikartoittajia, asbestisaneerausyrityksiä sekä kotitalouksia.

bestLab järjestää yhteistyöverkostonsa kautta asbestikartoituksia koko Suomen alueella.

Asbestianalyysien lisäksi bestLab tekee myös muita mikrobi- ja haitta-aineanalyyseja.

bestLabin omistavilla Hannes Rahjalla ja Tobias Snellmanilla on vuosien kokemus rakennusalalta.

bestLab työllistää tällä hetkellä 6 henkilöä.

Lisätietoja

Hannes Rahja, toimitusjohtaja, hannes.rahja@bestlab.fi, 044 262 0538
Tobias Snellman, laboratorionjohtaja, tobias.snellman@bestlab.fi, 045 320 9404