Haitta-aineanalyysit

Meiltä saat analyysit haitta-aineista rautaisella ammattitaidolla

Haitta-aineanalyysit

Erilaisia terveydelle ja ympäristölle haitallisia aineita on käytetty runsaasti rakennusmateriaaleissa ja -tuotteissa. Haitta-ainetutkimus (sisältäen asbestin) tulee tehdä vanhoihin purettaviin tai korjattaviin rakennuksiin.

PAH

Polysyklisiksi aromaattisiksi hiilivedyiksi, PAH, kutsutaan epätäydellisen palamisen seurauksena syntyneitä yhdisteitä. Tavallisia PAH-yhdisteitä sisältäviä rakennusmateriaaleja ovat kivihiilipiki ja bitumi. Useat PAH-yhdisteet ovat syöpää ja perimämuutoksia aiheuttavia. Altistuminen tapahtuu usein hengitysilman kautta tai ihon läpi.

PAH-yhdisteitä sisältävien rakenteiden purussa tulee seurata vaarallisten aineiden purkuohjeita.

PCB

PCB, Polyklooratut bifenyylit, ovat teollisesti valmistettuja hitaasti hajoavia orgaanisia yhdisteitä. PCB:tä käytettiin pääosin kondensaattoreissa, muuntajissa, maaleissa, liimoissa ja elementtien saumausmassoissa. PCB-yhdisteillä on lähinnä pitkäaikaisvaikutuksia terveyteen, aiheuttaen mm. syöpää.

Suomessa PCB:n valmistus ja maahantuonti kiellettiin 1990. PCB-yhdisteitä sisältävien materiaalien purku tulee suorittaa vaarallisten aineiden purkuohjeita noudattaen.

Lyijy

Lyijyä on käytetty yleisesti kovettimena elementtisaumoissa. Ennen vuotta 1989 valmistuneiden rakennusten julkisivu- tai parvekerakenteisiin kohdistuvien korjaustöiden sekä maansiirtotöiden yhteydessä tulisi saumausmassojen lyijypitoisuus selvittää.

Lyijy vahingoittaa hermostoa ja munuaisia ja voi myös aiheuttaa anemiaa. Lyijyä sisältävien saumausmassojen purussa tulee seurata vaarallisten aineiden purkuohjeita.