KREOSOOTTI

Syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä sisältävää kreosoottia käytetty laajasti Suomen rakennuskannassa.

KREOSOOTTI

Kreosootti sisältää monia vaarallisia myrkkyjä kuten esimerkiksi PAH-yhdisteitä. Kreosoottia löytyy todella monesta talosta Suomessa. Ylen MOT-ohjelma kertoi 18.1.2021 aiheesta ohjelmassa joka löytyy tästä linkistä: Myrkyllinen kotini

Kreosootti rakennuksissa

Niin kuin MOT-ohjelmassa kerrotaan, kivihiilestä tuotettuja myrkyllisiä aineita on monessa eri rakennusmateriaalissa. Eri aineita kutsutaan eri nimillä, ohjelmassa kuultiin muun muassa kreosootti, kivihiilipiki, kivihiiliterva, kreosoottiöljy, jne. Jossain tapauksessa voi olla hyvä jos osaa käyttää oikeaa nimitystä, mutta paljon tärkeämpää on kuitenkin tietää, sisältääkö epäilty materiaali syöpää aiheuttavia PAH-yhdisteitä. Siksi laboratoriossa ei tutkita suoraan, sisältääkö materiaali esimerkiksi kreosoottia, vaan materiaalista mitataan PAH-yhdisteiden pitoisuudet. Korkeita PAH-yhdistepitoisuuksia löytyy usein tervapapereista ja -pahveista, kyllästetystä puusta sekä piki- ja bitumisivelyistä.

FINAS-akkreditoituja laboratorioita Suomessa

MOT-ohjelmassa tuli esiin se tosiasia että aika harvoin tutkitaan onko rakennuksissa PAH-yhdisteitä sisältäviä rakennusmateriaaleja. Samaa osoittaa myös se tosiasia että Suomessa on tällä hetkellä, bestLabin lisäksi, ainoastaan kolme muuta laboratoriota joilla on FINAS-akkreditointi PAH-analyysille rakennusmateriaalille. Tällä hetkellä (18.1.2021) FINAS akkreditointi löytyy ainoastaan seuraavilla laboratorioilla:

  • bestLab Oy T318
  • Työterveyslaitos T103
  • Inspecta Oy, Kiwalab T270
  • Mikrobioni Oy T288

 

bestLab tutkii sisältääkö rakennusmateriaali PAH-yhdisteitä. Ole yhteydessä niin me autamme.

Ota yhteyttä:

Hannes Rahja

0442620538

hannes.rahja@bestlab.fi